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09 September 2015 
  
Dear Mr Morgan, 
 
 
Consultation on secondary legislation for development management1

  
 

Thank you for the opportunity to comment on this consultation paper. 
  
The Chartered Institute for Archaeologists  
 
The Chartered Institute for Archaeologists (CIfA) is the leading 
professional body representing archaeologists working in the UK and 
overseas. We promote high professional standards and strong ethics in 
archaeological practice, to maximise the benefits that archaeologists bring 
to society, and provide a self-regulatory quality assurance framework for 
the sector and those it serves.  
  
CIfA has over 3,250 members and more than 70 registered practices 
across the United Kingdom. Its members work in all branches of the 
discipline: heritage management, planning advice, excavation, finds and 
environmental study, buildings recording, underwater and aerial 
archaeology, museums, conservation, survey, research and development, 
teaching and liaison with the community, industry and the commercial 
and financial sectors. 
  
CIfA’s Wales / Cymru Group has over 300 members practising in the 
public, private and voluntary sector in Wales. 
 
Secondary legislation for development management 
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General 
 
CIfA supports Welsh Government in its aim to produce a streamlined and 
fit-for-purpose planning system for Wales, but is concerned to see that 
levels of protection for the historic environment are not inadvertently 
reduced in the process. 
 
Specific Questions 
 
Question 1: Do you agree that a notice that an application is not valid 
should include criteria a) to f)? 
 
1.1 Yes.  
 
1.2 CIfA’s primary concern is not with the mechanism, but with its 
operation. If there is no archaeological input to the validation process, 
applications may be validated which are deficient in requisite 
archaeological information (for instance, required by local validation 
requirements). Such information will not be required in every case, but 
archaeological expertise may be required to appreciate precisely when 
such information is necessary. 
 
 
Question 2: Is there any additional information you think should 
accompany a notice of non-validation? If so, why is this information 
necessary? 
 
2.1 No. 
 
Question 3: Do you agree that a period of 14 days for the applicant to 
submit their appeal is sufficient time given the desired quick turn around 
of appeals against notice of non-validation? 
 
3.1 Yes. 
 
Question 4: Do you agree that the Welsh Ministers should be required to 
determine appeals within 21 days of the start of the appeal period? 
 
4.1 Yes, subject to the concern expressed in paragraph 1.2 above.  
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Question 5: Where an application is considered to be invalid and an 
appeal submitted in respect of a notice of non-validation, do you agree 
that the fee should be retained by the LPA pending the outcome of that 
appeal? 
 
5.1 Yes 
 
Question 6: Do you agree that when a decision notice is revised it should 
include  
a) the date of the approval; and  
b) the relevant application reference in the updated version of the 
notice? 
 
6.1 Yes. 
 
Question 7: Do you agree that the DMPO should be updated to require 
LPAs to keep a copy of the most recent decision notice on the planning 
register? 
 
7.1 Yes. 
 
Question 8: Are there any other requirements which you think should be 
made of the developer in respect of the form, content or display of a 
notification of development? 
 
8.1 No comment. 
  
Question 9: Do you agree that LPAs shall not determine an application 
subject to consultation until any of the following periods have elapsed:  
a) a period of 21 days; or  
b) until all statutory consultees have provided a substantive response, 
whichever is the sooner, or  
c) subject a longer period if agreed in writing between the LPA and 
consultee? 
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9.1 Yes, provided that LPAs will generally agree to extensions when 
consultees request them, in particular where the nature of the issues 
involved requires further time to address. 
 
Question 10: Do you agree that earliest time that Welsh Ministers can 
determine an application made under s.293A of the Town and Country 
Planning Act 1990 (TCPA) should remain as 14 days after giving statutory 
consultees notice of the application, as stated in Article 15 of the DMPO? 
 
10.1 Yes. A longer timescale would be desirable, but the urgent nature of 
the application suggests that this would not be practicable. 
 
Question 11: Do you agree that appeals determined by Welsh Ministers 
under s.217 of the TCPA should follow the same format as existing 
enforcement appeals? 
 
11.1 Yes. 
 
Question 12: Do you agree that a four week period for LPAs to write 
their appeal statement is reasonable? If you consider an alternative 
period is more appropriate for s.217 appeals, please state why. 
 
12.1 Yes, provided that there is discretion to extend that period if justified 
on the facts of any given case. 
 
Question 13: Do you agree that where an amendment is submitted in 
relation to major development applications, LPAs should be given an 
additional four weeks to determine the planning application? 
 
13.1 Yes. 
 
Question 14: i) Do you think a fee should be charged for minor material 
amendments to major applications which have yet to be determined? 
 
14.1 Yes. 
 
ii) If yes, do you agree that £190 is an appropriate fee to charge in light 
of the recent consultation on planning application fees? 
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14.2 No comment. 
 
Question 15: Renewals  
i). Should the validation requirements for a renewal application be the 
same as the original application? 
 
15.1 CIfA would only agree to the relaxation of validation requirements for 
renewal or other applications under section 73 if consultation 
requirements ensured that any further impacts upon the historic 
environment will be adequately addressed. 
 
ii). Should the LPA have discretion over the consultation requirements 
for a renewal application? 
 
15.2 Yes, save that when an archaeological assessment has originally been 
submitted, the LPA should consult the appropriate archaeological advisor 
for the area (normally one of the Welsh Archaeological Trusts) in order to 
ascertain whether an updated assessment is required. 
 
iii). Should the LPA have discretion over the notification requirements 
for a renewal application? 
 
15.3 No. Notification requirements provide a ‘backstop’ to ensure that 
relevant issues are brought to the LPA’s attention. 
 
Question 16: Minor material amendments 
i) Should the validation requirements for a minor material amendment 
application be the same as the original application? 
 
16.1  See paragraph 15.1 above. 
 
ii) Should the LPA have discretion over the consultation requirements for 
a minor material amendment application? 
 
16.2 Yes, save that, if there is any prospect of the proposed amendment 
impacting upon the historic environment, the LPA should consult the 
appropriate archaeological advisor for the area (normally one of the 
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Welsh Archaeological Trusts) in order to advise upon that impact and its 
acceptability. 
 
iii) Should the LPA have discretion over the notification requirements for 
a minor material amendment application? 
 
16.3 See paragraph 15.3 above. 
 
Question 17: Variation or removal of a condition attached to a planning 
permission that does not fall within the above categories (renewal and 
minor-material) 
i) Should the validation requirements for these applications be the same 
as the original application? 
 
17.1 If and insofar as such variation or removal related to archaeological 
conditions and/or impacted upon the historic environment, CIfA would 
only agree to the relaxation of validation requirements unrelated to the 
historic environment. 
 
ii) Should the LPA have discretion over the consultation requirements for 
these applications? 
 
17.2 Yes, save that, if and insofar as such variation or removal related to 
archaeological conditions and/or impacted upon the historic environment, 
the LPA should consult the appropriate archaeological advisor for the area 
(normally one of the Welsh Archaeological Trusts) in order to advise upon 
the implications for the historic environment. 
 
iii) Should the LPA have discretion over the notification requirements for 
these applications? 
 
17.3 See paragraph 15.3 above. 
 
Question 18: Should the fee to accompany an application that falls 
within s.73 submitted after refusal of an application under section 96A 
of the TCPA only be that required to make up the difference in fee cost? 
 
18.1 No comment. 
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Question 19: Do you agree that extensions of time should be permitted, 
subject to both the LPA and applicant agreeing in writing? 
 
19.1 Yes. 
 
Question 20: Do you agree with the level of proposed fees set out in 
Table 1? If not, what should the fee be? 
 
20.1 No comment, save that, if pre-application advice is to encompass 
advice on the historic environment, the fees should, amongst other things, 
reflect the cost of such expert advice. 
 
Question 21: Do you have any other comments to make regarding the 
statutory pre-application service? 
 
21.1 The early consideration in the planning process of issues affecting the 
historic environment is key not only to the effective management and 
protection of historic assets but also to facilitating the timely delivery of 
sustainable development. CIfA continues to support the provision of a 
statutory pre-application service.  
 
If there is anything further that I can do to assist please do not hesitate to 
contact me. 
 
 
 
Yours sincerely, 
 

 
Tim Howard LLB, Dip Prof Arch 
Senior Policy Advisor 
 
                                                        
1 http://gov.wales/docs/desh/consultation/150619consultation-document-en.pdf 


